Klimaatparken van Nederland Opgewekt: de zonneparken voor de toekomst
Een klimaatpark is een combinatie van verschillende delen, zoals biodiversiteit, waterberging, voedselbos, moestuin, recreatie en zonnepanelen. De zonnepanelen zorgen voor de schone energie en een bron van inkomsten. Deze inkomsten zorgen ervoor dat de leefomgeving van het klimaatpark aangelegd worden.
Wij vinden het belangrijk dat een klimaatpark wordt ontworpen en gebouwd op een wijze dat past binnen het landschap. Dit doen wij, door ervoor te zorgen, dat de aangelegde bossen en bloemenweiden verder kunnen groeien, ook als het zonnepark er niet meer is. Op dit moment worden er door veel bedrijven zonneparken gebouwd zonder rekening te houden met de leefomgeving.
Een ontwerp dat past in de leefomgeving is niet simpel. Hier is kennis van planten en dieren voor nodig, en natuurlijk helder hebben wat de omgeving graag wil zien. Een wandelpad, pluktuin, moestuin, ontmoetingsruimte of elke andere behoefte van de omwonenden. Het is als het ontwerpen van een ‘eigen’ tuin.
Zonnepanelen verdwijnen maar de biodiversiteit blijft
Een zonnepark wordt meestal voor 20 tot 25 jaar neergezet en daarna worden de zonnepanelen verwijderd. Deze periode heeft de natuurlijke omgeving ook nodig om te herstellen. U kunt denken aan lokale planten, bomen, vlinders, vogels, bijen enz. De bodem wordt in deze jaren dus weer geschikt gemaakt, of zoals de experts zeggen, voedselarm te maken. Het zonnepark gedeelte heeft na 20 tot 25 jaar van energielevering dan ook zijn taak erop zitten en ook (niet onbelangrijk) zijn de kosten terugverdiend voor het behoud van de planten en bomen op het terrein. Voor de leefomgeving is er een nieuw natuurgebied ontstaan met recreatiemogelijkheden, ontmoetingsplaatsen en speelterreinen. Win-win-win.
Het ontwerpen doen wij niet alleen
Het maken van een klimaatpark is een taak voor vele partijen. Bewoners die er op het klimaatpark uitkijken, de natuurclubs zoals Staatsbosbeheer, de Milieufederatie, Energiecoöperatie, maar ook het Waterschap en de gemeente. Samen creëren wij zo een mooi klimaatpark.
Hoe gaan wij te werk?
We organiseren hiervoor drie bijeenkomsten voor omwonenden en betrokkenen.
Met dit goedgekeurde voorstel door alle betrokkenen gaan wij naar de gemeente, waar de gemeenteraad uiteindelijk het besluit gaat nemen.
Wilt u meer weten hoe wij van Nederland Opgewekt dit allemaal doet. Bel of mail met Ellenus Venema, maker van klimaatparken voor Nederland Opgewekt! M. 06- 19998266 ellenus@nederlandopgewekt.nl