Energiecoöperaties onmisbaar voor energietransitie

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er wordt gestreefd naar 50% lokaal eigenaarschap in nieuwe zonneparken.(1) Bij Nederland Opgewekt geloven wij sterk in het lokaal opwekken van duurzame energie en gaan daarom graag de samenwerking aan met energiecoöperaties. In deze blogpost leggen we uit waarom. Maar allereerst: wat is en doet een energiecoöperatie eigenlijk?

Je kan een energiecoöperatie eigenlijk het beste zien als een groep burgers die zich verenigen om samen te investeren in duurzame energie. Op deze manier wordt investeren in duurzame energie voor iedereen toegankelijk. Het is immers niet voor iedereen mogelijk om zelf duurzame energie op te wekken. Niet iedereen heeft een geschikt dak voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook wil of kan niet iedereen zelf in duurzame energie investeren. Lid worden van een energiecoöperatie biedt dan uitkomst. Dit levert je nog een mooi financieel voordeel op ook: je krijgt korting op je energiebelasting en kan vaak tegen gunstige tarieven groene stroom afnemen.

De energiecoöperatie kan vervolgens met jouw investering en die van de andere leden aan de slag. Zo kan de energiecoöperatie zelf een energieproject starten. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het lokale schoolgebouw. Ze kunnen ook investeren in een al bestaand zonproject, door 50% mede-eigenaar te worden. De opbrengsten van een project worden weer geïnvesteerd in de gemeenschap, bijvoorbeeld door te investeren in andere lokale (energie)projecten of voor de energierekening van een clubhuis.

Bij de ontwikkeling van zonneparken bieden we energiecoöperaties de gelegenheid om voor 50% mede-eigenaar te worden. De voornaamste reden hiervoor is dat de baten van het zonproject dan in de regio blijven: de leden van de energiecoöperatie en de gemeenschap zijn degenen die profiteren van de komst van het zonnepark. Dit is een belangrijkste stap in het creëren van draagvlak. Een ander voordeel is dat een energiecoöperatie de omgeving van het zonproject kent.
Wij beschikken over de kennis voor het ontwikkelen van een zonproject, zij beschikken over kennis over de omgeving en gemeenschap. Samen komen we tot het beste resultaat.

Energiecoöperaties zijn onmisbaar bij het aanjagen van de energie-transitie. Word lid van een energiecoöperatie en werk samen met ons aan een duurzamer en toekomstbestendiger Nederland.
Kijk hier voor een overzicht van cooperaties:
https://www.hieropgewekt.nl/initiatieven


(1)Klimaatakkoord, ‘C5 Elektriciteit’, p.164.