Heerenveen

Bakker Transport & Warehousing uit Heerenveen heeft ons benaderd met de vraag of het mogelijk is om het hele dak van haar bedrijfsgebouw te gebruiken voor het opwekken van duurzame energie.
Het transportbedrijf voorzag al in haar eigen energiebehoefte door middel van zonnepanelen, maar deze panelen namen slechts een derde gedeelte van het dakoppervlak in beslag. Door het hele dakoppervlak te gebruiken kunnen ook anderen dan alleen het transportbedrijf worden voorzien van duurzame energie.

Om dit te realiseren stonden we zowel voor een technische als financiƫle uitdaging.
Allereerst hebben wij, Nederland Opgewekt, het ongebruikte deel van het dak gehuurd van het transportbedrijf. Op dit deel van het dak hebben we een eigen zonnestroomaansluiting gerealiseerd waar circa 5.600 zonnepanelen op zijn aangesloten. De stroom die met deze panelen wordt opgewekt, wordt direct geleverd aan het elektriciteitsnet. Het project is, in samenwerking met onze crowdfunding partners, gefinancierd door particulieren. Met geld van Nederlandse bodem is dus een grootschalige zonnestroominstallatie gebouwd.

En met resultaat: het project in Heerenveen is een financieel succes voor alle betrokken partijen. Het transportbedrijf haalt optimaal rendement uit het beschikbare dakoppervlak en maar liefst 500 huishoudens kunnen gebruik maken van de stroom die wordt opgewekt met de gerealiseerde zonnestroominstallatie. Een win-win situatie dus. Hier zijn wij trots op!