Someren – Lungendonk

Dit project is opgestart in samenwerking met woningbouwvereniging Bergopwaarts.
Deze woningbouwvereniging had een aantal percelen grond gekocht met het idee om daar woningbouw op te realiseren. Vanwege veranderende regelgeving kwam dit plan helaas niet van de grond. Daardoor bleef de woningbouwvereniging zitten met voor hen onbruikbare percelen grond. De vraag was hoe de woningbouwvereniging deze duur aangekochte grond toch een zinvolle en rendabele bestemming kon geven.

Wij konden de woningbouwvereniging daarbij helpen. We hebben de grond overgenomen. Vervolgens hebben we met de financiële steun van de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij en – door middel van crowdfunding – van particulieren, een klimaatpark kunnen ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat we zo veel mogelijk stroom kunnen opwekken, hebben we in samenwerking met de eigenaar van het nabijgelegen perceel een extra aansluiting kunnen realiseren.

En met succes. Het zonnepark is voorjaar 2021 operationeel en voorziet meer dan 2.000 huishoudens van duurzame energie. Daarnaast is bij dit project veel aandacht besteed aan de landelijke inpassing waardoor Brabant er weer een stukje mooier uitziet. En niet geheel onbelangrijk: de woningbouwvereniging kan met het geld dat is vrijgemaakt nieuwe huizen bouwen. Zo heeft de grond toch een zinvolle, rendabele en duurzame bestemming gekregen.