Zonnepanelen op daken. Een positieve waarde case

Het blijft me verbazen dat er nog ondernemers zijn die twijfelen aan het nut van zonnepanelen voor hun bedrijf. Levert niks op. Kost geld. Het tegendeel is waar.
Neem als voorbeeld de casus van een project voor A H dat we uitgevoerd hebben Dit project heeft een enorm positieve waarde case met het plaatsen van 1200 zonnepanelen in Eindhoven.

Ik splits het even voor je uit:

1. Levert én bespaart energie
Jaarlijks wordt er > 170 MW aan stroom opgewekt; dat is 30% van het verbruik van het bedrijf. Hiermee levert A H een serieuze bijdrage aan haar doelstellingen om CO2-uitstoot van de bedrijven terug te dringen.
Doordat de panelen schaduw werpen op het dak warmt de hal minder op. Dit scheelt tot 50% van de warmte instraling op het dak wat een directe besparing op koeling oplevert van 3500 GJ per jaar.

2. De harde euro’s
Puur op basis van de opgewekte stroom, zou de terugverdientijd van de installatie > 15 jaar zijn.
Dat levert niks op, dit komt doordat de grootverbruikers maar 8 cent per kWh betalen.
Echter, de overheid verstrekt een subsidie op zonnepanelen waarmee de installatie binnen 7 jaar terugverdiend wordt.
De vermeden koellast scheelt ± € 8.000 per jaar aan stroominkoop. De businesscase is zeer aantrekkelijk. Iedere ondernemer zou hiervoor kiezen.

3. Zichtbaar duurzaam imago
De nieuwe uitstraling van het concept is duurzaam en bewust, de zonnepanelen leveren hier een zichtbare bijdrage vanaf de weg en bij binnenkomst op een monitor.
Ook de medewerkers reageren positief. Het versterkt de trots op hun bedrijf. We hebben stroom van eigen dak.

Denk verder dan de eerste business case, bouw een waarde case.

Bouw een waarde case. Staar je niet blind op de eerste excel prognoses maar zet de stap. Veranker ook niet tastbare waardes in je case en vertaal dit tijdens het project naar rekenregels. Zo kan het doorrekenen van het voorkomen van CO2 uitstoot de impact verdubbelen; hier komen we in een volgende blog op terug.

Het leuke aan zonnepanelen: je wordt keer op keer verrast door wat er mogelijk is en de mooie resultaten die dit oplevert.